Smart Duck computeren en andere dingetjes ...

Een leven zonder Google

Waarom een leven zonder Google? Niet alleen Google maar ook andere bedrijven zoals LinkedIn (Microsoft) en Facebook (WhatsApp) verzamelen veel te veel informatie over u. Door deze verzamelgekte van deze bedrijven weten ze precies wat u op het internet doet. Uw informatie wordt ook gedeeld via deze bedrijven met overheden en andere bedrijven die uw gegevens gebruiken voor marketing. Met een standaard webbrowser heeft u doordat deze bedrijven zich overall hebben genesteld in andere websites van o.a. uw bank, webshops, forum van u vereniging. Deze informatie wordt door deze bedrijven aan elkaar gelinkt en zo hebben ze een profiel van u. Facebook kan bijvoorbeeld voorspellen wat u volgende aankoop is hoe groot de kans is dat u relatie eindigd. Dus als u op uw privacy bent gesteld, boycot dit soort bedrijven.

Zoekmachines

De zoekmachine van Google slaat alles op waar u naar zoekt en koppelt dit ook aan andere gegevens zodat zij gericht via derde partijen bijvoorbeeld gerichte reclame kunnen laten zien. Dit is erg onwenselijk. Stelt u eens voor dat u gaat winkelen en er loopt een vreemde met u mee die alles noteert wat u doet en koopt, hoe zou u dat vinden? Bing en Yahoo kunt beter ook vermijden, deze opereren op een soortgelijke manier als Google.

Qwant
Een hele goede zoekmachine, die gebruik ik al een tijdje. De resultaten zijn overzichtelijk weer gegeven. U kunt op tekst, afbeelding en video's zoeken. Er is ook rekening gehouden met wanneer u geen javascript wilt gebruiken. Achter Qwant zit een frans bedrijf.

IxQuick
IxQuick is te bezoeken via https://www.ixquick.nl/ of https://www.ixquick.com/ U kunt deze zoekmachine instellen als standaard zoekmachine via de link op de website. IxQuick maakt onderwater wel gebruik van andere zoekmachines, en ook van Google, maar schermt uw gegevens af.

DuckDuckGo
Ook een hele goede vind ik, is DuckDuckGo. Deze vind u via de link https://duckduckgo.com Ook deze site heeft een link om de zoekmachine in te stellen in uw browser. Beide zoekmachines hebben diverse opties om op afbeeldingen en in uw eigen taal te zoeken.

Alternatieven voor Youtube

Youtube is ook van Google. Er zijn alternatieven, ik denk dat youtube voorlopig nog wel de grootste video dienst zal blijven.

Daily Motion
Toch wel redelijk groot en elke bekende artiest is daar wel te vinden. Alleen niet het aanbod wat Youtube biedt. Achter Daily Motion zit een frans bedrijf. Een account aanmaken is gemakkelijk. Ik heb het nog niet gedaan. Op de achtergrond wordt er veel verwezen naar facebook e.d.. Om privacy redenen heb ik dat geblokkeerd in de host file van mijn router zodat er verkeer naar facebook wordt geblokkeerd. In een volgend deel ga ik daar verder op in.

http://www.dailymotion.com

Vimeo
Vimeo is meer gericht op artiesten en professioneel gebruik. U zult daar geen onzin aantreffen zoals Enzo Knol e.d. Vimeo heeft een gratis account met wat beperkingen. Maar om zo af en toe een video te plaatsen voldoet het gratis account voor persoonlijkgebruik. De kwaliteit en snelheid van de dienst is zeer goed, een account aanmaken eenvoudig en ook het uploaden van films gaat vlot.

http://www.vimeo.com

Veoh
De moeite waard eens te proberen. Deze video site heeft vrijwel geen beperkingen. Redelijk groot aanbod van filmpjes.

http://www.veoh.com

Tracking beperken

In uw webbrowser
Om tracking te minimaliseren, zodat Google minder gegevens van u verzameld, kunt u indien de add-on NoScript gebruikt in uw browser, bij Youtube voldoen met het toestaan van youtube.com, yimg.com, ytimg.com en googlevideo.com. Andere sites kunt u blokkeren. Daily Motion bevat helaas ook veel advertentie scripts. Het is even spelen en proberen met uBlock en de NoScript add-on. Bij Vimeo voldoet het toestaan van de diensten van Vimeo zelf; vimeo.com en vimeocdn.com. Bij Veoh voldoet het toestaan van veoh.com.

Hostfile aanpassen
Download de onderstaande lijst en voeg de tekst toe onderaan de tekst in de hostfile van uw computer.
De host file vind u op een Linux en BSD OS in de map /etc/hosts. Op Windows in de map C:\windows\system32\drivers\etc .
U heeft dan wel administrator rechten nodig om het hosts bestand te bewerken.

Download hostfile.txt

Welkom

Welkom hier op mijn webstekje. Dit is mijn blog over van alles en nog wat wat me bezig houd.

Groetjes,

Marcel

 

Home