Smart Duck computeren en andere dingetjes ...

Melanotaenia parkinsoni

Dit artikeltje heb ik in de jaren '90 geschreven voor aquarium vereniging Ichthus te Zevenaar.

Deze prachtige vis is voor het eerst beschreven in 1980 door Dr. Gerald R. Allen, deze man houdt zich al sinds 1972 bezig met het ontdekken en beschrijven van Regenboogvissen uit Australië en Nieuw Guinea.

Vindplaats
Deze soort werdt gevangen in het Zuid-Oostelijke puntje van Papua Nieuw-Guinea vlakbij de hoofdstad Port Moresby door Brian Parkinson. In 1978 hadden deze vissen hun weg al gevonden naar liefhebbers. Maar alleen in zeer kleine aantallen, het is altijd moeilijk geweest om aan deze soort te komen via de aquarium-handel.

Uiterlijk
De vis kan groter worden als 13cm. De rug is meestal glanzend olijfkleurig/paars, in het midden verschijnt er soms een wazige zwarte streep, onder deze streep is het lichaam metaalachtig blauw, de buik heeft bij de mannetjes een oranje oplichtende gloed. De schubbenrijen worden van elkaar gescheiden door oranje, paarse of groene lijnen. Het spektakulairste van de mannetjes zijn de fel gele of oranje vinnen met een brede zwarte zoom. Bij uitzondering zijn er ook mannetjes die inplaats van geel of oranje, felrode vinnen krijgen. Wanneer de dieren wat ouder worden breidt de gele, oranje of rode kleur zich uit over het achterste deel van het lichaam.

Deze vissen zijn zeer bewegelijk en moeilijk te fotograferen... hier een groepje jonge dieren.

undefined

Inrichting aquarium
De soort wordt gehouden in een groep van minimaal 10 dieren in een aquarium van af 150cm (200 liter inhoud en meer) om genoeg beweging te hebben. Zorg er voor dat er meer vrouwtjes als mannetjes zijn (bijvoorbeeld: 4 mannetjes en 6-8 vrouwtjes). De bak richt men in met een grote open zwemruimte voorin en langs de achterwand fijnbladerige planten. Als dekoratie zijn fraaie stenen of stukken wortelhout heel geschikt. Geschikte planten soorten zijn: Cabomba, Hoornblad, Javamos maar ook Javavarens, Vallisneria's en Anubias soorten behoren tot mijn favorieten. Als gezelschap zijn levendbarende, andere regenboogvissen en meervallen op hun plaats. Zuid-Amerikaanse zalmen, barbelen en diverse modderkruipers en grondels geven ook geen problemen. Plaats er alleen geen rustige of heel kleine visjes bij, die hebben al heel gauw te veel stress van de snelle zwembewegingen van deze levendige Parkinsoni's en het voer wordt voor hun "neus" weg gekaapt. Als heel nuttig heb ik Corydoras-soorten ervaren, die ruimen namelijk voedsel restjes van de bodem op die de regenbogen laten liggen. Regenboogvissen eten niet graag voedsel van de bodem.

Water kwaliteit
Melanotaenia Parkinsoni is een sterke vis en kan bij verschillende waterkondities worden gehouden. Het meeste plezier van deze vissen heb je als de temparatuur tussen de 25-30 °C is en de pH tussen de 7 en 8. Regelmatig water verversen 20% per twee weken is zeker nodig, afhankelijk van het aantal dieren en grootte van het aquarium.

Voer
In de natuur leven de dieren van in het water gevallen insekten, zaden, en algen. Als basis geeft men een plantaardige voersoort (bijvoorbeeld: TetraPhyll), daarnaast is het geven van twee of meer keer per week levend voer of diepvries voer een belangrijke aanvulling. Regenboogvissen eten niet al het voer in een keer op, het is dus beter om vaker kleine beetjes te geven.

Kweek
Dit gaat bij een goede verzorging vanzelf, ook in de gezeldschapbak. De eieren (klein en glazig met een plakkerig draadje) worden afgezet op een fijnbladerige plant en kunnen met plant en al uit het aquarium worden genomen. De jongen zijn bij het uitkomen na 8-10 dagen bij 27°C heel klein (3-4mm) en groeien langzaam. Na een jaar zijn zij ongeveer 6-7cm lang en in staat tot voortplanting. Voer de jongen de eerste twee weken met microscopische algen, en probeer het daarna met heel fijn speciaal droogvoer of vloeibaar voer. De jonge vissen hebben nog lang niet de mooie kleuren van de ouders. Regenboogvissen zijn pas op kleur als zij hun volle lengte en volwassen stadium hebben bereikt.

Copyright © 2018 Marcel Beekman

Ubuntu 18.04 menu herstellen

Sommige menu programma's zoals MenuLibre werken niet altijd optimaal en maken uw menustructuur stuk waardoor programma's niet meer in het menu staan.
Dit is eenvoudig op te lossen door de menus map in de map .config te verwijderen. Het default menu wordt dan weer herstelt. Het kan zijn dat zelf toegevoegde menu items zijn verdwenen. Die zult u achteraf dan weer moeten toevoegen.

Op xterm of een andere terminal:

$ cd ~/.config

$ mv menus menus_backup            <-- voor het geval dat het menu om een of andere reden niet terug komt

$ rm -rf menus

Open het menu en controleer of de ontbrekende programma's weer terug zijn.

Ubuntu 18.04 Lighttpd FAMNoExists

Lighttpd is een lichte webserver en voor het ontwikkelen van websites prima. Minder log dan Apache vandaar mijn voorkeur voor Lighttpd. In Ubuntu zit een vervelend dingetje, wanneer u PHP installeerd komt Apache2 automatisch mee. Die kan dan weer worden verwijderd, alleen geeft dat soms wat kleine probleempjes zoals deze.

Wanneer Lighttpd webserver niet wil starten nadat u eerst Apache2 hebt verwijderd. Kijk dan met het volgende commando in de log:

$ sudo systemctl status lighttpd.service

Ziet u in de log het volgende:

lighttpd[28720]: /usr/sbin/lighttpd: symbol lookup error: /usr/sbin/lighttpd: undefined symbol: FAMNoExists

Dan kunt u dit oplossen door gamin te installeren

$ sudo apt-get install gamin

Hierna lukt het wel om Lighttpd te starten:

$ sudo /etc/init.d/lighttpd start

Meer info hoe Lighttpd met PHP te laten werken zie:

https://wiki.ubuntu.com/Lighttpd+PHP

 

Corsair K63 toetsenbord met Linux (Ubuntu)

Dit toetsenbord heb ik al een tijdje. Het is een mechanisch "game" toetsenbord met zogenaamde red-switches en rode led verlichting. Deze verlichting is aan te sturen via een driver. Voor op een windows systeem was dit geen probleem dat gaat prima met de bestaande software van Corsair zelf. Met Linux was dit altijd gedoe. Echter zijn er wat mensen met een prima driver voor Linux bezig. Deze is voor verschillende Linux smaken (distributies) beschikbaar.

In Ubuntu Studio die ik momenteel gebruik is de driver en tool te installeren met de volgende instructies in de XFCE4 Terminal:

$ sudo apt-get install build-essential cmake libudev-dev qt5-default zlib1g-dev libappindicator-dev libpulse-dev libquazip5-dev

wachtwoord intypen

Hierna:

$ git clone https://github.com/ckb-next/ckb-next.git
$ cd ckb-next

En start het installatie programma:

./quickinstall

In het menu bij Settings vindt u dan ckb-next. Hiermee kunt u de intensiteit en animatie van de led verlichting instellen en leuke effecten toepassen op uw toetsenbord.

Voor informatie over ckb-next: https://github.com/ckb-next/ckb-next

 

Geany kleurenschema

Geany is al een tijdje mijn favoriete editor/IDE om code te schrijven voor o.a. PHP, HTML, javascript, CSS en Python.

Voor mezelf heb ik een kleurenschema gemaakt.
Deze is hier te downloaden; smartduck.conf

Na downloaden kunt u deze installeren in het geval u Linux gebruikt door het bestand te plaatsen in de directory (map):

~/.config/geany/colorschemes/

~ geeft uw eigen home directory aan.

Indien u windows gebruikt plaats het bestand dan in de directory:

C:\Users\{gebruikersnaam}\Geany 1.31\data\colorschemes

of in

C:\Program Files\Geany\data\colorschemes

Vervang {gebruikersnaam} door uw eigen gebruikersnaam.

Na het starten van Geany kunt het kleurenschema op de volgende manier wijzigen:

undefined

 

undefined

Nieuwere berichten → Home ← Oudere berichten